Aeropress

Aeropress

Autor: Mateusz Dąbek

Opisane w innych artykułach urządzenia do parzenia kawy mają za sobą przynajmniej kilkudziesięcioletnią historię. Aeropress może już nie jest świeżakiem, ale wśród rozpowszechnionych i uznanych kawowych zaparzaczy zdecydowanie jest młodzikiem. W 2005 roku twórca zabawek latających Alan Adler stworzył tę niezwykłą strzykawkę do kawy. Wystarczyło zaledwie kilka lat aby na całym świecie w kawiarniach, w domach i w plecakach kawowych miłośników zagościł na stałe Aeropress.

Tłok zakończony gumową stopą, cylinder, czarne sitko i papierowe filtry; prócz tego miarka, mieszadełko, lejek, stojak na filtry i 350szt. tychże – to zawartość podstawowego zestawu. Do sitka zakładamy filtr, sitko zakręcamy na cylinder, do wnętrza sypiemy zmieloną kawę, zalewamy wodą, mieszamy, wyciskamy – to ogólna idea użytkowania Aeropressu. Wszystko to jednocześnie proste, ale dające sporo możliwości. Każdy parametr wpływający na smak kawy (temperatura, czas, grubość mielenia, mieszanie) możemy tu od siebie odseparować, co z kolei bardzo pomaga w zrozumieniu procesu parzenia kawy. Pierwszy przepis z opakowania aeropressu mówił o przygotowaniu stosunkowo intensywnego naparu na kształt espresso oraz o możliwości jego rozcieńczenia aby uzyskać coś w stylu americano. Szybko jednak okazało się, że sposobów jest znacznie więcej, że można też postawić wszystko na głowie (metoda odwrócona, invert) i parzyć w pełnym zalaniu nie tracąc ani kropli zanim nie odwrócimy zestawu. Do tego organizowane na całym świecie co roku (od 2008r.) Mistrzostwa Świata Aeropress przyczyniły się do powstania niezliczonej ilości receptur. Stosunkowo niewielki, lekki, z tworzywa, a więc bardzo mobilny, wybaczający błędy, jakość zmielenia kawy i niskie temperatury wody Aeropress stał się też ulubioną metodą parzenia lubujących się w podróżach kawoszy.

Miliony możliwości i przepisów, a przecież trzeba od czegoś zacząć. Poniżej przepis nie byle jaki. Trzeba tu powiedzieć, że Polacy (w barwach Polski i nie), zdobyli w sumie trzy razy Mistrzostwo Świata Aeropress (Łukasz Jura 2009r.; Filip Kucharczyk 2016r.; Paulina Miczka 2017r.), ale my nie o tym. W 2014r. wykorzystując poniższy przepis Ilona Przewoźniczek wygrywa Mistrzostwa Polski Aeropress. W tym samym roku wraz ze Sławkiem Saranem (Mistrz Polski Barista 2008r. i 2019r.) otwierają lokal, kawiarnię Forum (Warszawa), w której prócz ekspresu ciśnieniowego to właśnie Aeropress i poniższy przepis grają pierwsze skrzypce. W 2016r. i w 2019r. Sławek, Aeropress i poniższy przepis zdobywają Mistrzostwo Polski Brewers Cup. Później reprezentując Polskę na Mistrzostwach Świata Brewers Cup w 2019r. w rundzie Compulsory poniższa metoda daje Sławkowi najwyższy wynik spośród 40 zawodników z całego świata. Forum, Ilonę i Sławka polecam odwiedzić (koniecznie! 🙂 ) będąc w Warszawie, a poniższy przepis polecam używać (koniecznie! 😉 ).

Przydatne akcesoria:

  • Aeropress;
  • filtr do Aeropressu;
  • waga;
  • młynek;
  • termometr;
  • stoper;
  • woda;
  • kawa.

Parametry

kawa 17g

woda 220g

temperatura 93°C +/- 3°C

mielenie 31 Comandante +/- 3 (b. grubo)

czas 1:20s

Na skróty

  1. do odwróconego aeropressu wlej ok. 100ml wody;
  2. włącz stoper i nasyp zmieloną kawę;
  3. dolej pozostałą część wody,
    w sumie (kawa+woda) 237g na wadze;
  4. ruchem “północ/południe” zamieszaj trzy razy;
  5. zakręć sitko z filtrem na aeropress;
  6. po 1 minucie odwróć całość na dzbanek;
  7. wyciśnij do 1:20s.

Opis krok po kroku

Krok 0 (przygotowanie)

Odważ 17g kawy, następnie zmiel ją bardzo grubo (gruby piasek, drobny żwirek, grubomielona sól).

Do czarnego sitka załóż papierowy filtr i przelej go wodą – dzięki temu filtr równo się ułoży na sitko i na pewno nie wypadnie z sitka gdy później będziesz zakręcać Aeropress.

Tłok Aeropressu załóż od cylindra tak aby guma w całości schowała się między brzegiem cylindra a cyfrą 4.

Całość, odwrócone do góry nogami ustaw na wadze.

Przygotuj stoper oraz naczynie na które będziesz wyciskać Aeropress (musi wytrzymać siłę nacisku, równoległe i grube ścianki z pewnością pomogą).

Krok 1 (najpierw woda)

Aby kawa nie przykleiła się do gumy tłoka, która teraz stanowi dno naszej konstrukcji, najpierw:

1. do odwróconego aeropressu wlej ok. 100ml wody.

Następnie…

Krok 2 (kawa)

…rozpoczynamy parzenie zatem:

2. włącz stoper i nasyp zmieloną kawę…

…na wlaną wcześniej wodę. Nie zwlekając…

Krok 3 (237)

3. dolej pozostałą część wody do sumy 237g na wadze.

Mając już w Aeropressie część wody i wsypaną kawę chcemy dolać pozostałą część wody. Dlatego bardzo ważne jest aby wszystko (220g wody i 17g kawy) ze sobą zsumować (237g).

Krok 4 (północ/południe)

Gdy kawa i cała woda są już w Aeropressie warto, dla równomiernego parzenia się, połączyć składniki…

4. ruchem “północ/południe” zamieszaj trzy razy.

Krok 5 (zakręcamy)

Sprawdź czy filtr jest równo rozłożony na sitku i…

5. zakręć sitko z filtrem na aeropress.

Krok 6 (odwracamy)

6. Po 1 minucie odwróć całość na dzbanek.

W tym kroku warto zachować szczególną ostrożność aby konstrukcja odwróconego Aeropressu nie rozdzieliła się na dwie części tym samym nie zalała całego blatu gorącą kawą. Aby temu zapobiec trzeba przemyśleć ruchy i przygotować naczynie na które będziemy wyciskać Aeropress. Całość chwycić odwróconymi rękami tak aby obie części podczas obrotu pewnie trzymać w rękach.

Można też przykryć odwrócony Aeropress naczyniem i potem odwrócić wszystko razem – zapobiegnie to ewentualnym zachlapaniom na blacie.

Krok 7 (przeciskamy)

Gdy operacja odwracania zakończyła się sukcesem niezwłocznie…

7. wyciśnij do 1:20s.

…na stoperze. Nie ma sensu cisnąć zbyt mocno (można w ten sposób zniszczyć naczynie na które wyciskamy, a to może być również niebezpieczne dla naszego zdrowia) i walczyć z oporem jaki stawia Aeropress. Zbyt duża siła nacisku powoduje, że zbyt wiele kawy zamiast być przeciskana przez papierowy filtr przedostaje się bokiem, na łączeniu sitka z cylindrem.

W tej metodzie nie możemy też wyciskać zbyt wolno – całkowity czas parzenia będzie zbyt długi. Ciężar ręki przy przechylonym ciele powinien być idealny. Drugą ręką warto przytrzymać naczynie, na które przeciskamy, aby nie wysunęło się spod naszych rąk.

Kawa zaparzona przy pomocy tej metody powinna pokazać się od swojej słodkiej, ale i owocowej strony, zaskoczyć aromatami i specyficznym miękkim odczuciem na języku.

💓 Sławek Saran