Chemex

Chemex

Autor: Mateusz Dąbek

Nie da się obojętnie przejść obok jego perfekcyjnych kształtów. Nie da się również odmówić charakterystycznej delikatności zaparzonej w nim kawie. To właśnie idealnie zgrane forma i treść sprawiły, że Chemex należy do grona najpopularniejszych przyrządów do parzenia kawy. A jest to nic innego niż zespolony z karafką –  z której bezpośrednio możemy zaserwować napar – dripper, czyli przelewowy, ręczny zaparzacz. 

Technicznie rzecz ujmując, dwie cechy tego kawowego przyrządu grają pierwsze skrzypce. Po pierwsze grube filtry, które zatrzymują sporą porcję tłuszczy i gorzkich smaków. Potrafią one zmienić kawę w delikatnie orzeźwiający, przypominający herbatę, napar. Po drugie gładkie szkło, z którego jest wykonany Chemex, pozwala wspomnianemu filtrowi niemal w pełni przykleić się do ścianek. To dzięki temu kawa powoli sączy się wyłącznie przez dolną część filtra.

Jakkolwiek Chemex pozwala (w najbardziej klasycznym rozmiarze 6 cup) zaparzyć zarówno dwieście jak i pięćset mililitrów gotowego naparu, najczęściej jest wykorzystywany w swoich granicznych możliwościach. Może zawdzięcza to swojej eleganckiej formie, pozwalającej od razu postawić zaparzoną kawę na stole podczas proszonego przyjęcia? może jego krągłe kształty zachęcają do obfitości? a może przyczyną jest szerokie dno Chemexa, po którym 200ml naparu rozlewa się po horyzont jakby kawy niemal nie było? Tego nie wiem. Niemniej, nie walcząc z codziennością, poniżej przepis na około 450 ml zaparzonej kawy.

Przydatne akcesoria:

  • Chemex 6 cup lub większy;
  • filtr do Chemexa;
  • waga;
  • młynek;
  • konewka;
  • termometr;
  • stoper;
  • woda;
  • kawa.

Parametry

kawa 30g

woda 500g

temperatura 93°C +/- 3°C

mielenie 31 Comandante +/- 3 (b. grubo)

czas 3:45s +/-30s

Na skróty

każde wlanie porcji wody powinno trwać  ok. 10s;

  1. okrężnymi ruchami, aby zmoczyć całą kawę wlej  ok. 75g wody;
  2. poczekaj do 30s;
  3. okrężnymi ruchami dolej wodę do 250g;
  4. poczekaj do 60s;
  5. okrężnymi ruchami dolej wodę do 375g;
  6. poczekaj do 1:30s;
  7. okrężnymi ruchami dolej wodę do 500g;
  8. poczekaj aż cała woda przecieknie przez kawę.

Opis krok po kroku

Krok 0 (przygotowanie)

Odważ 30g kawy, następnie zmiel ją bardzo grubo (gruby piasek, drobny żwirek, grubomielona sól).

Do Chemexa załóż filtr pamiętając aby jego trzy warstwy skierowane były w stronę dziobka, a pojedyncza warstwa znajdowała się po stronie gładkiej ścianki.

Przelej filtr wodą, co pozwoli na lepsze przyleganie filtra do ścianek Chemexa. Następnie wylej wodę spod filtra.

Ustaw Chemex na wadze. Nasyp kawę do filtra. Wytaruj wagę. Przygotuj stoper.

Krok 1 (preinfuzja, czyli zaparzanie wstępne)

W pierwszym zalaniu (tzw. preinfuzja) najważniejszą rzeczą jest aby dokładnie zwilżyć całą kawę w filtrze. Najczęściej wystarcza ku temu dwa do trzech razy więcej wody niż mamy suchej kawy. W tym przypadku na 30 gramów suchej, zmielonej kawy będziemy potrzebować 60-90g wody.

Włącz stoper następnie:

1. okrężnymi ruchami, aby zmoczyć całą kawę wlej  ok. 75g wody.

Ten krok powinien trwać 10-15s.

Krok 2 (chwila przerwy)

Po wstępnym zalaniu kawy trzeba dać jej odetchnąć, rozkwitnąć, pozbyć się nadmiaru dwutlenku węgla, przyjąć pierwszą porcję wody, otworzyć się. Zatem:

2. poczekaj do 30s.

Krok 3 (drugie zalanie)

Gdy stoper pokaże 30s przystępujemy do wlania drugiej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać połowę naszej docelowej ilości wody, czyli w tym przypadku:

3. okrężnymi ruchami dolej wodę do 250g.

Ten krok powinien trwać około 10s.

Krok 4 (chwila przerwy)

4. poczekaj do 60s.

Krok 5 (trzecie zalanie)

Gdy stoper pokaże 60s. przystępujemy do wlania trzeciej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać ¾ naszej docelowej ilości wody, czyli w tym przypadku:

5. okrężnymi ruchami dolej wodę do 375g.

Ten krok powinien trwać około 8s.

Krok 6 (chwila przerwy)

6. poczekaj do 1:30s.

Krok 7 (ostatnie, czwarte zalanie)

Gdy stoper pokaże 90s. przystępujemy do wlania ostatniej, czwartej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać naszą docelową objętość, czyli w tym przypadku:

7. okrężnymi ruchami dolej wodę do 500g.

Ten krok powinien trwać około 8s.

Krok 8 (oczekiwanie)

Jeszcze chwila cierpliwości:

8. poczekaj aż cała woda przecieknie przez kawę.

Całkowity czas parzenia w przypadku dużych objętości w Chemexie powinien wynosić między 3 a 5 minut.

Gdy strumień kawy cieknącej z filtra do wnętrza Chemexa zaczyna bardziej przypominać krople niż właśnie strumień, a kawa w filtrze nie jest już pokryta wodą, ściągamy filtr z kawą. Na koniec warto całością dobrze zamieszać aby połączyć wszystkie smaki.

Można nalewać 🙂 Smacznego!