Autor: Mateusz Dąbek
Jeśli jeszcze nie masz swojego młynka do kawy, pomożemy. Musimy jednak wiedzieć więcej. Każdy ma swoje upodobania i sposoby na zaparzenie kawy, a zmielić można bardzo drobno i bardzo grubo w zależności od dobranych parametrów parzenia: metoda, temperatura, czas, mieszanie i (opcjonalnie) ciśnienie.
Zasada jest prosta:
im drobniej zmielimy kawę, tym łatwiej się ona zaparza (wymaga krótszego czasu i/lub niższej temperatury i/lub mniej intensywnego mieszania);
im grubiej zmielimy kawę, tym trudniej się ona zaparza (potrzebuje więcej czasu i/lub wyższej temperatury i/lub intensywniejszego mieszania).
Nasz młynek
W palarni korzystamy z młynka Mahlkönig EK 43 o skali od 1 do 11, gdzie 1 to najdrobniej, a 11 najgrubiej. Pomiędzy każdą cyfrą mamy do dyspozycji wartości dziesiętne (można ustawić np. 3,7), niemniej pokrętło jest analogowe.
Jeśli znasz swoje preferencje w komentarzu możesz podać dokładną wartość jaką powinniśmy ustawić na naszym młynku.
Jeśli nie, zacznijmy od naszych punktów orientacyjnych:
drobno
sól kuchenna; ustawienie EK 43: 2,0
- domowy ekspres ciśnieniowy;
- kawiarka;
- szklanka/ zalewajka
średnio
drobny cukier; ustawienie EK 43: 4,5
- cupping;
- french press;
- aeropress*
grubo
cukier kryształ; ustawienie EK 43: 7,0
- ekspres przelewowy;
- małej objętości metody przelewowe (200-300ml)
bardzo grubo
gruby piasek; ustawienie EK 43: 9,5
- dużej objętości metody przelewowe (500-600ml)
- Aeropress*
*Aeropress w swojej uniwersalności pozwala zaparzyć niemal wszystko 😉 przepisów i sposobów jest bez liku.