Mielenie kawy

Mielenie kawy

Autor: Mateusz Dąbek

Jeśli jeszcze nie masz swojego młynka do kawy, pomożemy. Musimy jednak wiedzieć więcej. Każdy ma swoje upodobania i sposoby na zaparzenie kawy, a zmielić można bardzo drobno i bardzo grubo w zależności od dobranych parametrów parzenia: metoda, temperatura, czas, mieszanie i (opcjonalnie) ciśnienie.

Zasada jest prosta:

im drobniej zmielimy kawę, tym łatwiej się ona zaparza (wymaga krótszego czasu i/lub niższej temperatury i/lub mniej intensywnego mieszania);

im grubiej zmielimy kawę, tym trudniej się ona zaparza (potrzebuje więcej czasu i/lub wyższej temperatury i/lub intensywniejszego mieszania).

Nasz młynek

W palarni korzystamy z młynka Mahlkönig EK 43 o skali od 1 do 11, gdzie 1 to najdrobniej, a 11 najgrubiej. Pomiędzy każdą cyfrą mamy do dyspozycji wartości dziesiętne (można ustawić np. 3,7), niemniej pokrętło jest analogowe.

Jeśli znasz swoje preferencje w komentarzu możesz podać dokładną wartość jaką powinniśmy ustawić na naszym młynku.

Jeśli nie, zacznijmy od naszych punktów orientacyjnych:

drobno

sól kuchenna; ustawienie EK 43: 2,0

  • domowy ekspres ciśnieniowy;
  • kawiarka;
  • szklanka/ zalewajka

średnio

drobny cukier; ustawienie EK 43: 4,5

  • cupping;
  • french press;
  • aeropress*

grubo

cukier kryształ; ustawienie EK 43: 7,0

  • ekspres przelewowy;
  • małej objętości metody przelewowe (200-300ml)

bardzo grubo

gruby piasek; ustawienie EK 43: 9,5

  • dużej objętości metody przelewowe (500-600ml)
  • Aeropress*

*Aeropress w swojej uniwersalności pozwala zaparzyć niemal wszystko 😉 przepisów i sposobów jest bez liku.