Autor: Mateusz Dąbek
Przyrządzając lub zamawiając stek trzeba zdecydować o jego stopniu wysmażenia. Nie inaczej jest z kawą. Ta sama kawa może smakować zupełnie inaczej w zależności od jej stopnia wysmażenia, o przepraszam, od jej profilu palenia. Ale jak się w tym połapać?
Próbując zgłębić temat czy to w kawowej literaturze, czy w odmętach Internetu, natrafić można na gradację kolorów wypalonych ziaren kawy: od zielonej, przez żółtą, brązową, po zupełnie czarną. Przy poszczególnych etapach pojawią się enigmatyczne, anglojęzyczne podpisy typu: cinnamon, city, full city, french itd.. Czy to rozwiązuje zagadkę lub przynajmniej ułatwia poruszanie się po regałach z kawą? Byłoby pięknie i nudno zarazem gdyby kawa była tak prosta. Niestety, to co widać na zewnątrz nie zawsze jest w środku, a sam kolor ziarna nie przekłada się na smak kawy w sposób jednoznaczny.
Aby ułatwić Wasz wybór ograniczyliśmy skalę tylko do dwóch biegunów, w dodatku skala ta oparta jest nie na kolorze, a na przeznaczeniu danej kawy. Innymi słowy sprawdziliśmy tak, czy tak, i jeszcze inaczej, podjęliśmy sporo decyzji na wstępie i w korektach, aby na koniec dać Wam gotową odpowiedź: espresso i/lub filter.
profil espresso
Kawy oznaczone profilem espresso doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie zaparzamy stosunkowo małą, intensywną porcję kawy:
- ekspres ciśnieniowy kolbowy;
- automatyczny ekspres ciśnieniowy;
- kawiarka;
- tygielek;
- phin;
- Aeropress*;
- itp.
Upraszczając możemy powiedzieć, że kawy te są wypalone ciemniej (w wyższej temperaturze), a zatem łatwiej wydobyć z nich gorzki smak.
Pod prąd
Jeśli kawy dedykowane do espresso zaparzymy w większej objętości (przelewowo czy immersyjnie) uzyskamy napar wyrazisty o dominującej goryczce.
profil filter
Kawy oznaczone profilem filter doskonale sprawdzą się podczas zaparzania większych objętości:
- ekspres przelewowy;
- ręczne metody przelewowe (wszelkie drippery: Hario V60, Kalita Wave, Melitta, Chemex, Gabi, Clever, itp.);
- Aeropress*;
- french press;
- szklanka/ zalewajka/ budowlanka/ plujka/ polska kawa po turecku/ cupping 🙂
Upraszczając możemy powiedzieć, że kawy te są wypalone jaśniej (w niższej temperaturze), a zatem trudniej wydobyć z nich gorzki smak.
Pod prąd
Jeśli kawy oznaczone filter zaparzymy jako espresso uzyskamy napar o dominującej, owocowej kwaskowatości, bez cienia goryczy.
omni roast
Tak nazywane są kawy, których profil palenia pozwala na zaparzenie ich we wszystkich możliwych urządzeniach. Sprawdzą się zarówno jako espresso i jako duża czarna kawa przelewowa. W takim przypadku na naszych paczkach znajdziecie jednocześnie oba oznaczenia: espresso i filter.
*Aeropress w swojej niwersalności umożliwia zaparzenia zarówno porcję dużej czarnej kaw (~200ml), jak i małej intensywnej kawy w stylu espresso.
1 Comment
Witam serdecznie chciałabym podziękować za pyszną kawę, którą sygnowaliscie moim nazwiskiem jestem w pełni usatysfakcjonowana jej aromatem i smakiem .
Dziękuję Dorota Latko z Kęt
Add Comment