Profil Palenia

Profil Palenia

Autor: Mateusz Dąbek

Przyrządzając lub zamawiając stek trzeba zdecydować o jego stopniu wysmażenia. Nie inaczej jest z kawą. Ta sama kawa może smakować zupełnie inaczej w zależności od jej stopnia wysmażenia, o przepraszam, od jej profilu palenia. Ale jak się w tym połapać?

Próbując zgłębić temat czy to w kawowej literaturze, czy w odmętach Internetu, natrafić można na gradację kolorów wypalonych ziaren kawy: od zielonej, przez żółtą, brązową, po zupełnie czarną. Przy poszczególnych etapach pojawią się enigmatyczne, anglojęzyczne podpisy typu: cinnamon, city, full city, french itd.. Czy to rozwiązuje zagadkę lub przynajmniej ułatwia poruszanie się po regałach z kawą? Byłoby pięknie i nudno zarazem gdyby kawa była tak prosta. Niestety, to co widać na zewnątrz nie zawsze jest w środku, a sam kolor ziarna nie przekłada się na smak kawy w sposób jednoznaczny.

Aby ułatwić Wasz wybór ograniczyliśmy skalę tylko do dwóch biegunów, w dodatku skala ta oparta jest nie na kolorze, a na przeznaczeniu danej kawy. Innymi słowy sprawdziliśmy tak, czy tak, i jeszcze inaczej, podjęliśmy sporo decyzji na wstępie i w korektach, aby na koniec dać Wam gotową odpowiedź: espresso i/lub filter.


profil espresso

Kawy oznaczone profilem espresso doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie zaparzamy stosunkowo małą, intensywną porcję kawy:

  • ekspres ciśnieniowy kolbowy;
  • automatyczny ekspres ciśnieniowy;
  • kawiarka;
  • tygielek;
  • phin;
  • Aeropress*;
  • itp.



Upraszczając możemy powiedzieć, że kawy te są wypalone ciemniej (w wyższej temperaturze), a zatem łatwiej wydobyć z nich gorzki smak.

Pod prąd

Jeśli kawy dedykowane do espresso zaparzymy w większej objętości (przelewowo czy immersyjnie) uzyskamy napar wyrazisty o dominującej goryczce.


profil filter

Kawy oznaczone profilem filter doskonale sprawdzą się podczas zaparzania większych objętości:

  • ekspres przelewowy;
  • ręczne metody przelewowe (wszelkie drippery: Hario V60, Kalita Wave, Melitta, Chemex, Gabi, Clever, itp.);
  • Aeropress*;
  • french press;
  • szklanka/ zalewajka/ budowlanka/ plujka/ polska kawa po turecku/ cupping 🙂

Upraszczając możemy powiedzieć, że kawy te są wypalone jaśniej (w niższej temperaturze), a zatem trudniej wydobyć z nich gorzki smak.

Pod prąd

Jeśli kawy oznaczone filter zaparzymy jako espresso uzyskamy napar o dominującej, owocowej kwaskowatości, bez cienia goryczy.


omni roast

Tak nazywane są kawy, których profil palenia pozwala na zaparzenie ich we wszystkich możliwych urządzeniach. Sprawdzą się zarówno jako espresso i jako duża czarna kawa przelewowa. W takim przypadku na naszych paczkach znajdziecie jednocześnie oba oznaczenia: espresso i filter.


*Aeropress w swojej niwersalności umożliwia zaparzenia zarówno porcję dużej czarnej kaw (~200ml), jak i małej intensywnej kawy w stylu espresso.

1 Comment

  • by Dorota Latko Posted 6 września, 2021 6:55 am

    Witam serdecznie chciałabym podziękować za pyszną kawę, którą sygnowaliscie moim nazwiskiem jestem w pełni usatysfakcjonowana jej aromatem i smakiem .
    Dziękuję Dorota Latko z Kęt

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *