V60

V60

Autor: Mateusz Dąbek

Hario V60

Dripper – wykorzystujący grawitację i (najczęściej) papierowy filtr zaparzacz kawy. Dripperów jest wiele choć niewiele się różnią od siebie. Zasada działania jest bardzo prosta i zawsze taka sama: do zaparzacza wkładamy filtr, do filtra sypiemy zmieloną kawę, następnie zalewamy wodą. Napar kapie (stąd anglojęzyczna nazwa) do podłożonego niżej naczynia i już, można pić. Drippery różnią się kształtem i rozmiarem, i rzecz jasna filtrami do nich rekomendowanymi. Wśród nich największą sławą cieszy się zaprojektowany przez japońskie Hario: V60.

Co wyróżnia V60? Przede wszystkim detale i prostota. Prosty kształt odwróconego stożka – litera „V”, której ramiona są odchylone od siebie pod kątem 60º. Wnętrze drippera Hario pokryte jest zakręcającymi w spiralę wypustkami, dzięki czemu papierowy filtr nie ma możliwości przykleić się do ścianek, napar jest odprowadzany również bokami, nie tylko przez rożek stożka. Od dołu jeden, stosunkowo duży otwór. Całość dopełnia cienki, papierowy filtr.

Wszystko to przekłada się na bardzo charakterną kawę w filiżance. Dobrze zaznaczone, orzeźwiające kwaski, niska gorycz, lekka, ale nie herbaciana tekstura. Zatem, jeśli chcemy wydobyć i podkreślić najbardziej charakterystyczne cechy danej kawy dripper V60 od Hario będzie świetnym wyborem.

Ale wybór tu się nie kończy. Mamy bowiem: trzy rozmiary, oznaczone kolejno: 01, 02, 03; cztery materiały z którego V60 jest wykonany: szkło, ceramika, metal i tworzywo; oraz kilka wariantów kolorystycznych w każdej z wersji. Multum możliwości. Jeśli chodzi o rozmiar, to sprawa jest prosta. Chcąc parzyć kawę z 200-300ml – wybierz 01, jeśli częściej będziesz parzyć z 300-500ml – wybierz 02, jeśli wolisz na raz zaparzyć kawę z 500-800ml wody – wybierz 03. Wybór materiału to kwestie estetyczne, użytkowe (wersje ze szkła i z metalu mają zdejmowalny spodek na którym dripper opiera się o naczynie, na którym stoi), ale też kwestia temperatury, której pominąć przy zaparzaniu kawy nie sposób. Tworzywo samo w sobie przejmie najmniej ciepła od wody, którą zaparzamy kawę. Metal rozgrzeje się najszybciej, natomiast ceramika i szkło wymagają sporej porcji ciepła nim się rozgrzeją, ale też najdłużej to ciepło w sobie utrzymają. Czy jest tu jedna droga? Nie. Trzeba jedynie o tym pamiętać i się do tego dostosować podczas parzenia. No właśnie, parzymy?! 😉

Przydatne akcesoria:

  • dripper V60 01 lub 02;
  • filtr Hario adekwatnego rozmiaru;
  • dzbanek, filiżanka lub ulubiony kubek;
  • waga;
  • młynek;
  • konewka;
  • termometr;
  • stoper;
  • woda;
  • kawa.

Parametry

kawa        18g

woda        300g

temperatura    93°C +/- 3°C

mielenie    27 Comandante +/- 3 (b. grubo)

czas        2:45s +/-30s

Na skróty

każde wlanie porcji wody powinno trwać  ok. 10s;

  1. okrężnymi ruchami, aby zmoczyć całą kawę wlej ok. 45g wody;
  2. poczekaj do 30s;
  3. okrężnymi ruchami dolej wodę do 150g;
  4. poczekaj do 60s;
  5. okrężnymi ruchami dolej wodę do 225g;
  6. poczekaj do 1:30s;
  7. okrężnymi ruchami dolej wodę do 300g;
  8. poczekaj aż cała woda przecieknie przez kawę.

Opis krok po kroku

Krok 0 (przygotowanie)

Do V60 załóż filtr, całość ustaw na dzbanku, filiżance czy swoim ulubionym kubku. Następnie przelej filtr wodą tak aby bibułka równomiernie przylegała do ścianek drippera. Wylej wodę z naczynia u dołu.

Odważ 18g kawy, następnie zmiel ją grubo (grubszy piasek, cukier kryształ).

Całość (dripper z filtrem i naczynie) ustaw na wadze. Nasyp kawę do filtra. Wytaruj wagę. Przygotuj stoper.

Krok 1 (preinfuzja, czyli zaparzanie wstępne)

W pierwszym zalaniu (tzw. preinfuzja) najważniejszą rzeczą jest aby dokładnie zwilżyć całą kawę w filtrze. Najczęściej wystarcza ku temu dwa do trzech razy więcej wody niż mamy suchej kawy. W tym przypadku na 18 gramów suchej, zmielonej kawy będziemy potrzebować 36-54g wody.

Włącz stoper następnie:

1. okrężnymi ruchami, aby zmoczyć całą kawę wlej ok. 45g wody.

Ten krok powinien trwać 10-15s.

Krok 2 (chwila przerwy)

Po wstępnym zalaniu kawy trzeba dać jej odetchnąć, rozkwitnąć, pozbyć się nadmiaru dwutlenku węgla, przyjąć pierwszą porcję wody, otworzyć się. Zatem:

2. poczekaj do 30s.

Krok 3 (drugie zalanie)

Gdy stoper pokaże 30s przystępujemy do wlania drugiej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać połowę naszej docelowej ilości wody, czyli w tym przypadku:

3. okrężnymi ruchami dolej wodę do 150g.

Ten krok powinien trwać około 10s.

Krok 4 (chwila przerwy)

4. poczekaj do 60s.

Krok 5 (trzecie zalanie)

Gdy stoper pokaże 60s. przystępujemy do wlania trzeciej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać ¾ naszej docelowej ilości wody, czyli w tym przypadku:

5. okrężnymi ruchami dolej wodę do 225g.

Ten krok powinien trwać około 8s.

Krok 6 (chwila przerwy)

6. poczekaj do 1:30s.

Krok 7 (ostatnie, czwarte zalanie)

Gdy stoper pokaże 90s. przystępujemy do wlania ostatniej, czwartej partii wody. Pod koniec tego kroku waga powinna wskazywać naszą docelową objętość, czyli w↓tym przypadku:

7. okrężnymi ruchami dolej wodę do 300g.

Ten krok powinien trwać około 8s.

Krok 8 (oczekiwanie)

Jeszcze chwila cierpliwości:

8. poczekaj aż cała woda przecieknie przez kawę.

Całkowity czas parzenia w przypadku tej metody powinien wynosić między 2:15 a 3:45 minut. To pole do popisu dla owych charakterów różnych kaw.

Gdy strumień kawy cieknącej z filtra zaczyna bardziej przypominać krople niż właśnie strumień, a kawa w filtrze nie jest już pokryta wodą, ściągamy filtr z kawą. Na koniec warto całością dobrze zamieszać aby połączyć wszystkie smaki.

 🙂 Smacznego!